Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak umlčet člověka

Je to vlastně tak snadné umlčet člověka. Stačí se jen na něj podívat shora. Nebo i klidně zpoza brýlí, či dlouhého psacího stolu, který vám oběma zajistí dokonalý odstup jeden od druhého.  

Umlčet člověka je velmi lehká věc, když máte nad druhým moc. Jste přece tou autoritou, která ví lépe než on sám, co je pro něj dobré, co prožívá, jaké bolesti fyzické, neřkuli psychické pociťuje.

Umlčet člověka můžete i velmi hezkým manipulačním způsobem, protože to s ním přece myslíte dobře. Jde vám o blaho všech a především o vaše vlastní.

U toho, aby jste umlčeli člověka, který má svůj názor, jasný postoj a ví co chce, nemusíte nutně křičet. Dokonce se u toho můžete usmívat, nebo plakat, aby dostatečně jasně pocítil tu hrůzu, kterou vám svým postojem a mluvením způsobuje.

Člověk mlčí, když nemá slov, která by popsala, co se v něm právě odehrává, ale také proto, aby naopak nepoužil slova, která se mu ve vyhrocené situací derou napovrch. Protože slovo, jak známo je jedna z nejsilnějších zbraní. Vyřčená slova už nevezmeš zpět, a pokud se dotknou hluboko v srdci, pak nikdy nebudou zapomenuty. V některých případech ani odpuštěny.

Umlčování vlastně začíná už od malička doma a ve škole, protože děti přece musí poslouchat. Ničemu nerozumí. Nedej bože, aby měly svůj názor. A ještě k tomu odlišný, než dospělí! To už je potom velká drzost! Dodnes si pamatuji na některé své výstupy z řady. A to jsem byla velmi ukázněná holčička. I přesto jsem byla umlčována velmi často. Slůvko "drzá" se na mě přilepilo už v plíně, myslím si a mám ho zřejmě vytetované už napořád.

Umlčet člověka může nadřízený, který jedná z pozice moci a sám dotyčný ho pramálo zajímá. Málo který nadřízený dokáže dohlédnout až za roh a uvidět výhody a přednosti člověka s vlastním názorem, postojem a zaujetím. Musíme si přeci udržet odstup a hlavně svou pozici, aby nás nikdo a nic neohrozilo. Moc diskuzí totiž přináší další a další otázky, tudíž i prostor pro změny a do toho se nikomu moc nechce. Proto je účinnější ujasnit si pozice hned na začátku a utnout jakékoliv rebelství co nejdříve.

Velmi dobře dokáže umlčet i lékař, ke kterému přijdete s důvěrou a prosbou o pomoc. Prosíte o žádanku na odborné vyšetření, protože vaše problémy se zhoršují a bolesti zvětšují. Umlčí vás jedinou větou, že takovými hloupostmi netřeba specialistu obtěžovat a napíše vám bez jakéhokoliv vyšetření léky, dle jeho mínění ty nejlepší, které se hodí na diagnózu, kterou právě po rozhovoru s vámi a popisu vašich obtíží, jen tak od boku určil. Prostě sezobete pár pilulí navíc, a buď se to zlepší, anebo hold potom ten papír vypíše. A jeden žasne.

Nad zneužíváním moci, pozic, nadřazenosti institucí, kdy člověk přestává být jedním druhem, ale neustále je rozdělován na ty s vysokou školou a "socky", co jsou na pracáku a nic vlastně nedělají, na moudřejší a hloupější, silnější a slabší, na vedoucí a podřízené a ti nižší v řadě musí poslouchat. 

Každodenně narážíme na věty typu: "Když se Ti to nelíbí, tak můžeš jít!" "Protože jsem to prostě řekl/la!" "Vím nejlépe, co je pro Tebe dobré!" "Proč? Protože proto!"

Ano vždy máme právo volby. Když se pro nás stane tlak autority a systému neúnosným můžeme odejít, nesouhlasit, nebo i mlčet a udělat si věci po svém. Avšak jen omezeně. Máme však na to dostatek sil? Je to tak únavné a vysilující obhajovat své postoje, názory, motivace k činům, či dokonce hájit před ostatními sebe samotné. Je vůbec žádoucí donekonečna trpělivě vysvětlovat svá stanoviska, hledat cestičky, jak vyhovět systému, moci a povýšenosti a zůstat přitom věrni svým názorům, pocitům a morálním hodnotám v nás dřímajících?

Bylo to tak vždy, anebo je to tím, že lidé nemají čas a chuť si naslouchat, jednají ve spěchu a snaží se mít všechno stále jen krásné a jednoduché?

Anebo je to úplně jinak. Třeba nás to časté mlčení přivádí více k sobě, k našim postojům a názorům, které postupem času přestaneme deklamovat na potkání a necháme si je jen pro sebe a pro Ty, kdo o ně opravdu stojí. Možná se umlčováním systému naučíme vyřazovací metodou třídit zrno od plev, abychom svůj vlastní osobní život dokázali žít nezávisle na moci a tlaku zvenčí.

Možná teprve skrze mlčení bez vnějších reakcí dokážeme objevit tu ryzí člověčinu v sobě, která nás povede v každé chvíli a každé situaci tím správným směrem a věta: "Mlčeti zlato", se stane naším  životním krédem.....

 

Autor: Brigita Tóthová | sobota 4.1.2020 6:47 | karma článku: 13,94 | přečteno: 473x
  • Další články autora

Brigita Tóthová

Úklid

Je nedělní ráno, všichni ještě spí, jen venku cvrlikají ptáci a občas zaštěká pes. Auta dnes neslyším. Je neděle a město ještě pospává. Sedla jsem si před monitor a usrkávám černý čaj s citronem. Nedočkavě vyhlížím myšlenky.

2.4.2023 v 8:09 | Karma: 10,31 | Přečteno: 282x | Diskuse| Osobní

Brigita Tóthová

Ráno

Bylo to jedno z těch rán, které vás překvapí svou intenzitou. Občas mě samotnou překvapí, jaké podněty ke mně přijdou, jaké myšlenky se vyklubají a chtějí být rozvíjeny. Jako živý obraz. Miluji ty chvíle. Přichází bez pozvání.

30.3.2023 v 9:43 | Karma: 7,85 | Přečteno: 203x | Diskuse| Poezie a próza

Brigita Tóthová

Bezkafí

Vždycky, když zůstanu doma a vypadnu z běžného rychlého koloběhu, beru čas pro sebe se vším všudy. Jeho terapeutické účinky nemají konkurenci.

29.3.2023 v 11:00 | Karma: 10,77 | Přečteno: 294x | Diskuse| Osobní

Brigita Tóthová

Alice

Probudila ji bolest hlavy a tíha na celém těle. Jakoby na ní ležel parní válec a ona se marně snažila vymanit ze vší té těžkosti. Peřina ztuhlá nocí, omotaná kolem jejího těla, suplovala svěrací kazajku.

28.3.2023 v 7:03 | Karma: 11,90 | Přečteno: 360x | Diskuse| Poezie a próza

Brigita Tóthová

Blikající myšlenky

Když jsem se probudila, byla ještě tma. Probouzím se velmi brzy. Jako bych nechtěla něco propásnout. možná je to tím, že mám lehké spaní a hned z rána se kolem mě prohání kočky. Ve tmě přichází myšlenky na všechno možné.

25.3.2023 v 6:31 | Karma: 5,19 | Přečteno: 160x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rusové zasévají v Charkově strach. Utečte, dokud je čas, hrozí obyvatelům

23. dubna 2024  18:58

Kreml provádí koordinovanou leteckou a informační operaci proti Charkovu s cílem vyvolat mezi...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno  17:40

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil premiér

23. dubna 2024  16:56,  aktualizováno  17:29

Britská vláda uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, uvedl v úterý britský premiér Rishi Sunak...

Herečky ze Zlaté labutě vydražily rekvizity ze seriálu pro děti z dětských domovů

23. dubna 2024

Seriál Zlatá labuť se blíží do finále, a proto TV Nova uspořádala v sobotu charitativní akci v Art...

  • Počet článků 95
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 573x
Píšu pro sebe, protože psaní je moje láska, pro lidi, o lidech a o všem co mě nějakým způsobem osloví.

Baví mě zkoušet různé styly psaní a hlavně mě baví reagovat na podněty z venčí.

Můžete mi napsat i na email : brigita.tothova@seznam.cz

Vítejte u mě

Seznam rubrik